Yliopiston Taidon Jissen Workshop

 

Yliopiston Taido järjesti 25.2. Workshop-treenipäivän omalla salillaan Helsingissä. Päivä koostui kolmesta 1,5 tunnin treenistä, jotka tarjosivat erilaisia näkökulmia jisseniin. Päivä alkoi Hannu “Kymis” Kymäläisen vetämällä osuudella, jossa keskityttiin tekniikoiden tekemiseen erikoisemmistakin paikoista ja asennoista. Kantavana teemana oli: “niin kauan tehdään, kunnes pilli soi”. Koskaan ei siis saa luovuttaa, vaikka olisi kuinka oudossa asennossa. Kaikista asennoista voi tehdä jotain!

Loppuun asti tekemisen lisäksi Kymis painotti rohkeutta, erityisesti sisään väistämisen osalta. Vaikka mieli tekisi ottaa kaksi askelta taakse, kannattaa rohkeasti vain ottaakin ne askeleet etuviistoon, jolloin pääsee huomattavasti parempaan asemaan ja on valmiina tekemään vastatekniikkaa.

Kolmantena asiana Kymis muistutti taidokoita vielä unsokun tärkeydestä. Unsokun pitäisi olla taloudellisin tapa liikkua nopeasti paikasta toiseen, eikä sillä kuuluu uuvuttaa itseään ottelussa. Unsokussakaan ei asennon pitäisi haitata tai sitoa liikkumista. Kamaeta ei myöskään kannata koko ajan vaihtaa ja harrastaa ko-ten-ko-ten -tanssia, vaan kamaen voi pitää samana, vaikka kiertäisikin ympyrää. Kannattaa myös huomata, että pystyt liikkumaan oikeallekin, vaikka olisit hidari kamaessa!

  1. Rohkeutta!
  2. Tekeminen jatkuu pilliin asti!
  3. Järkevä unsoku! Myös kamaen avoimelle puolelle VOI liikkua!

Kymiksen jälkeen estradille astui Antti Nevas osuudellaan, joka keskittyi jissenin strategioihin. Myös Antti painotti sitä, että sisään väistäminen ja loppuun asti tekeminen ovat ehdottoman tärkeitä – ja aivan liian harvoin harjoiteltuja ja otteluissa käytettyjä.

Strategian osalta Antilla oli 3 pääsääntöä:

  1. Etäisyys: vaihtele etäisyyttä. Kun tiedät, mitä olet tekemässä, ole lähellä. Kun tarvitset miettimistaukoa, ole kaukana.
  2. Tason vaihtelu: mieti, että sinulla on kaikille tasoille sopivia tekniikoita. Niin alhaalta tehtäviä tekniikoita, keskitason tekniikoita kuin hyppäreitäkin. Jos teet pelkästään keskitason tekniikoita, vastustaja on aina turvassa, jos hän osaa väistää alas. Vaihtele siis tasoja!
  3. Kombinointi: Tekeminen ei keskeydy, jos ei osu tai pilliin ei puhalleta. Tehdään loppuun asti!

 

Ennen ottelua kannattaa seurata vastustajaa ja hänen lämmittelyään. Jos pääset seuraamaan vastustajan aiempaa ottelua, loistavaa! Tärkeää on tunnistaa vastustajan “resepti” eli se strategia, jota vastustaja käyttää. Tutki, käyttääkö vastustaja aina samoja tai samantyyppisiä tekniikoita. Muista myös omalta osaltasi, että sinua tutkitaan. Älä siis tee strategiastasi liian ilmiselvää, koska vastustaja huomaa sen!

Kun ottelu alkaa ja olet ehtinyt miettiä alustavan strategian, on aika testata sitä käytännössä. Alku on tärkeä kohta. Yleensä n. 20 sekuntia alusta menee paikallaan pyörimiseen ja vastustajan kyttäilyyn. Usein tehokasta olisi siis hyökätä aivan heti. Tällöin vastustaja ei pääse mukaan ottelun rytmiin ja yllättyy. Tässäkin kannattaa kuitenkin varoa sitä, ettei aina tee samalla tavalla. Jos aloitat joka ikisen ottelusi rynnimällä heti päälle, siihen osataan jatkossa varautua.

Ottelun alun jälkeen, ottelun keskivaiheilla on mahdollisuus tarkistaa omaa strategiaansa. Ottelun pistetilanteesta riippuen kannattaa miettiä, tarvitseeko hyökätä aktiivisemmin vai kannattaisiko siirtyä enemmän puolustamisen puolelle. Ottelun loppupuolella kannattaa muistaa, ettei nuolaise ennen kuin tipahtaa. Jos olet voitolla, puolusta – mutta aktiivisesti! Älä anna keskittymisen herpaantua, älä tuijota kelloa ja häviä viime sekunneilla! Jos olet häviöllä, et voi menettää mitään, joten hyökkää täysillä. Ole aktiivinen ja hae paikkaa.

  1. Muista siis strategian vaiheet ennen matsia, ottelun alku, keskikohta ja loppu ja pyri tunnistamaan vastustajasi strategia.
  2. Muista myös tehdä tekniikat loppuun asti, äläkä keskeytä tekemistä ennen kuin pilli soi.
  3. Viimeisenä vinkkinä: luo hässäkkä! Hässäkän saa aikaiseksi esim. hieman törmäämällä sisään väistäessä. Mieti valmiiksi, mitä teet tällaisissa tilanteissa. Älä siis jäädy, kun hässäkkä syntyy.

Päivän viimeiset treenit veti lounaan jälkeen Kirsti “Kipa” Maaniemi. Kipan treeneissä tärkeää oli keskittyä katsekontaktiin ja vastustajan havainnointiin. Aina pitää tietää, missä vastustaja on! Vaikka olisit itse minkälaisessa asennossa tahansa, aina pitää tietää, missä vastustaja on ja erityisesti missä hän on SUHTEESSA SINUUN.

Kaikilla on oma paras hyökkäysetäisyys. Tutki vastustajaasi ja pyri selvittämään, mikä se hänelle on. Tarkkaile koko ajan, ettet päästä vastustajaasi sille etäisyydelle, ellet ole todella valmistautunut siihen!

                         

Kun katsekontakti ja vastustajan havainnointi ovat kunnossa, ovat todennäköisemmin myös osumakohdat kunnossa! Sen lisäksi, ettei sinuun osu, osut itse paremmin, kun näet kohteesi. Muista siis havainnoida vastustajaasi!

Päivän viimeisenä pointtina oli, että ottelemaan oppii vain ottelemalla. Vaikka teoria voikin auttaa avaamaan asioita ja ymmärtämään ottelua paremmin, lopulta matsaamisen oppii vain tekemällä! Treenaa siis ahkerasti ja kokeile erilaisiakin ottelutyylejä ja strategioita, niin löydät itsellesi sopivimmat.

 

Kiitos kaikille vetäjille ja osallistujille hienosta leiristä! Treeniä, strategioita ja matsaamisen iloa kaikille!