Soooon... - Kohti mustaa vyötä osa 5

Mihin tämä aika oikein katoaa?! Pienen blogihiljaisuuden jälkeen mennäänkin jo helmikuuta ja 1. dan vyökoe odottaa tulevana viikoloppuna Pajulahden dan-leirillä! Kokelaiden vuodenvaihteen ympärys on ollut tapahtumarikas monessakin mielessä ja arvokisavuoden kilpailukausi on potkaistu käyntiin jo aikoja sitten. Niinpä katseet ovatkin kääntyneet jo eteenpäin “sen kaiken” opettelusta ja harjoittelusta vyökoekatselmusta varten.

Katselmus suoritettiin onnistuneesti joulukuun puolessa välissä. Kymmenen hokeita putkeen, 20 minuuttia ottelua tauotta ja parisataa yksittäistä tekniikkaa, siinäpä ne pahimmat.

Pari viikkoa ennen katselmusta suunniteltiin blogia ja Katjan fiiliksistä kertoo tällaiset merkinnät:

 

“Mikään ei tunnu tällä hetkellä juuri parantuneen teknisesti eikä fyysisesti. Lotta hoksasi pari viikkoa sitten, että katselmuksessa todella pitää osata myös tentaino hokei ja minä yritän epätoivoisesti tehdä gorendoa myös migi puolelle. Olemme pohtineet nopeusharjoitteen mielekkyyttä. Onko kyse fyysisestä ja teknisestä unsokun oppimisesta vai lähinnä henkisestä periksiantamattomuudesta?”

 

Kokelaat saivat oppia huonoon asentoonsa myös Tetsuji Nakanon opeissa Taidon superpäivässä. "Bad form!"

 

Katselmuspäivän aamuna olo oli kuitenkin itsevarma ja keskittynyt ja kahden ja puolen tunnin testin jälkeen uupunut, mutta onnellinen.

 

“No olihan se vähintään yhtä rankka kuin osasi kuvitella!” -Lotta

 

“Kolmas hokei oli pahin, kun maitohapot iski reisiin ja tajusi paljonko tekemistä vielä oli edessä” -Iiro

 

“Vaikka tiesin, että ne hokeit pitäisi tehdä tosi rauhallisesti, niin aina kun joku katsoo parasta pitää näyttää ja sehän kostautui sitten aika nopeasti”- Katja


Kaikki me kolme läpäisimme haasteen, ja oma fyysinen että henkinen kantti tuli testattua perinpohjaisesti.

Aloitimme katselmuksen seimeino-hokeilla, joka toimi lämmittelynä sitä seuraaville tai- ja in-hokeille. Kuten luvattua, teimme seuraavaksi kaikki kymmenen hokeita putkeen seizasta seizaan ilman lepotaukoja. Suunnilleen puolivälissä olivat reidet jo varsin liekeissä maitohaposta ja suorituskyky alkoi hiipua. Viimeiset hokeit menivät korkealla gamaella hammasta purren ja kiaista kuului väsymys läpi. Väsymyksessä tekemisen täytyy tulla selkärangasta, sillä tässä vaiheessa pää ei enää välttämättä pysy mukana siinä mitä hokeissa tulee seuraavaksi jos flow pysähtyy.

 

“On se jännä miten helpoista asioista tulee vaikeita” -Iiro

 

“Yllättäen tulikin tenino-hokeissa ainut jäätyminen, vaikka kuvitteli osaavansa sen unissaankin” -Lotta

 

Hokei-rääkistä saimme jatkaa perustekniikoiden ja ajastetun gorendon pariin. Perustekniikat olivat meillä ihan hyvin hallussa, eikä suurempia vastoinkäymisiä niissä tullut esiin. Toki tekeminen olisi voinut olla puhtaampaa, sekä osumat räväkämpiä, mutta annettakoon tässä kohdassa hieman anteeksi. Tekniikoiden nimet ja muodot menivät kuitenkin yhteen ilman yhtäkään virhettä.

Pertsavaiheessa tekemisestä löytyi ennemminkin adrenaliinin ajamia yllättäviä onnistumisia. Katselmoijan pyytäessä yhtenä viimeisistä tekniikoista “tentai ude zenten tsukia”, löytyi kaikilla vielä paukkuja pyöräyttää korkeaa tengiä ilman sen suurempia ongelmia ja myös tsuki saatiin onnistuneesti kohteeseen.

Loppupalautteissa Iiro kommentoi tilannetta muistelemalla että: “mä en muuten oo koskaan ennen tehny sitä hidari gamaesta”. Sen sijaan gorendo uhkasi jäädä kompastuskiveksi yhdelle jos toisellekkin, mutta myös Lotta sai kuin sainkin sen lopulta puserrettua myös heikommalle puolelle. “Lisää gorendo-treeniä muun unsokun ohelle siis”.

 

Reippaat kokelaat ennen katselmusta

 

Kaikki kobot menivät myös hyväksytysti läpi, mutta vielä oli jäljellä niin sanottu loppuhuipennus eli 20 minuutin ottelu vaihtuvia vastustajia vastaan. Näin jälkeenpäin sitä muistelee jo ihan hyvillä mielin, mutta itse tilanteessa ei paljon hymyilyttänyt. Kun oli jo fyysisesti niin äärirajoilla, täytyi vaan keskittyä pitämään mieli kasassa ja olla luovuttamatta. Arvostus Go Ju Nin Jissen -haasteen suorittaneita kohtaan 5/5!

Väsyneenä matsaaminen oli kuitenkin todella opettavaista. Kun kroppa menee automaatiolle nousevat omat maneerit tavallista voimakkaammin esiin, jolloin avautuu mahdollisuus tunnistaa ne ja aloittaa niiden korjaaminen tulevaisuudessa. Samalla omat vahvuudet tulevat esille ja hyvät puolet tulevat selkärangasta. Eräänä palautteena viimeisestä koettelemuksesta, katselmuksessa avustajana mukana ollut Mara kommentoi tekemistä: “Iiro toi sun tapa matsata on tollanen todella passiivis-agressiivinen tyyli”. No hyvä että sillekkin löytyi nimi.

 

Ja niin se lähes kolmituntinen katselmus oli lopulta läpäisty ja fiilikset huipussaan! Vaikka kaikki ei mennyt niin hyvin kuin olisi ehkä voinut, niin oli kyllä eufoorisin fiilis aikoihin.

Palautekeskusteluissa ruodittiin vielä itsearviointeja ja itse suorituksia läpi ja saimme hyvät vinkit ja kehityshaasteet shinsaa varten, sekä isommassa skaalassa taidoharjoitteluun yleensä.

 

Ja entäpä katselmuksen jälkeen?

 

Kaksi kuukautta vierähtänyt ja olisi yhtäkkiä shinsan aika Iirolle ja Lotalle. Luotetaan siihen, että valmistautuminen haipakasta alkuvuodesta huolimatta on ollut riittävää ja päästään lauantaina punnertamaan itsellemme uuden kankeat vyöt. Fiilis on odottavainen ja tietysti "vähän" jännittää.

 

“Nopeasti on mennyt aika viime kesän päätöksestä suorittaa musta vyö vuonna 2017.” -Lotta

 

“Huikea matka ja todella hienoa matkaseuraa!” -Iiro

 

Vyökokeen jälkeen voidaankin taas keskittyä taidon saralla yhteen asiaan kerrallaan ja suunnata katseet kohti kevättä, kisoja ja omia kehityshaasteita. Tavoitteena saavuttaa hyvä flow ja pyrkiä kohti onnistumisia.

 

“Muuan vanhempi Mönkkönen minulle totesi, että 1. danista se treenaaminen vasta alkaa...” -Lotta

 

Jälkikirjoitus


Katjan shinsa siirtyy vuodella eteen päin. Suomen Taido Dan -yhdistyksen sääntöjen mukaan 1. kyu arvon ja 1. dan välissä tulee olla 24kk taidoharjoittelua. Katjalle väliin jäisi vain 15 kk. Kuukausissa voidaan joustaa jonkin verran. Mahdollisuus suoritukseen on näin myös heinäkuussa järjestettävissä Taidon MM-kilpailuissa. Nyt katseet onkin suunnattu MM-kilpailuihin valmistautumiseen sekä maajokkuepaikan saavuttamiseen.