Tunnelmia MM-tapahtumasta

Taidon MM-kilpailut, tapahtumapaikkana Kofu, Yamanashi, Japani 27.-31.7.

Peräti 18 Yliopiston Taidon jäsentä matkusti Japaniin MM-tapahtumaan heinäkuun lopulla. Kisojen näyttämönä toiminut Kose Sports Park Budokan tarjosi hienot puitteet ikimuistoiselle taidotapahtumalle!
 
Kisajulisteesta löytyi tuttuja naamoja. 
 
to 27.7. Seminaaripäivä
 
Ensimmäisenä tapahtumapäivänä oli vuorossa kansainväliset seminaarit eli ohjattua harjoittelua korkea-arvoisten senseiden johdolla. Tällä kertaa seminaarin ohjasi Kondo-sensei 8.dan Hugosson-sensein toimiessa tulkkina. "Taido alkaa ja loppuu unsokuun", totesi lajin kehittäjä Seiken Shukumine. Myös seminaarin ensimmäinen harjoitus käsitteli unsokua. Lähdettiin liikkeelle perusteista, oman liikkeen sopeuttamisesta toisen liikkeeseen ja unsokun ja tekniikan järkevästä yhdistämisestä. Korostettiin, että tekniikkaa pitäisi aina edeltää sopivan hyökkäyskulman hakeminen. 
 
Päivän toisissa treeneissä keskityttiin yogen no hokeihin, jota ehdittiin yhdessä harjoitella yli puolivälin Sogo- ja Nagai-senseiden näyttäessä esimerkkiä. Hokei on melko pitkä ja se tehdään musiikin tahtiin. Saimme seminaarin yhteydessä myös kuulla taustoja kyseisestä enka-kappaleessa, jonka sanoituksenena on taido-aiheinen runo. Liikesarjan harjoittelu jatkuu videon ja kirjallisten ohjeiden mukaan Suomessa.
 
Seminaarin taukotunnelmia. 
 
Yliopiston Taidon seminaariosallistujat.
 
pe 28.7. Tuomariseminaari ja vyökoepäivä
 
Toisena päivänä oli vuorossa tuomariseminaari sekä vyökoe dan-arvoja suorittaville. Yliopiston Taidosta uusia vyöarvoja olivat suorittamassa Katja Anoschkin (1.dan), Päivi Nevalainen (3.dan), Ulrika Jakobsson (3.dan) ja Lotta Ruokanen (4.dan). Viralliset vyökoetulokset saapuvat elokuun loppupuolella, mutta ainakin Katja sai jo luvan pukea mustan vyön MM-kisoihin! Uskaltanemme varovaisesti jo onnitella muitakin vyökokelaita :)
 
Tyytyväisiä ilmeitä vyökokeen jälkeen! Vasemmalta oikealle: Lotta Ruokanen, Päivi Nevalainen, Ulrika Jakobsson ja Katja Anoschkin.
 
la 29.7. International Taido Friendship Games

Kolmantena päivänä olivat vuorossa kansainväliset ystävyyskilpailut, International Taido Friendship Games, jotka kisattiin peräti kuudella tatamialueella. Kilpailijoita oli mukana yli 400 yhteensä yhdeksästä maasta (Japani, Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Ranska, Hollanti, USA, Australia). Joukkuelajeissa japanilaiset veivät kaikki mitalit, mutta yksilölajeissa myös suomalaiset pääsivät palkintosijoille. Yliopiston Taidon Päivi Nevalainen nappasi komeasti kultaa naisten jissenissä voitettuaan finaalissa Turun Taidoseuran Hanna-Mari Boeliuksen. Järvenpään Taidoseuran Jani Pylväinen sijoittui miesten henkilökohtaisessa hokeissa pronssille. 
 
Yliopiston Taidon naisten dantai hokei -joukkue (tulostaulukoissa Finland A) sijoittui kilpailussa kuudenneksi ja oli paras ei-japanilainen joukkue. Yliopiston Taidon ja Helsingin Taidon yhdistelmäjoukkue sijoittui tenkaissa sijalle kuusi (Finland B) ja dantai hokeissa sijalle yhdeksän (Finland C). Pitkä kisapäivä oli toki raskas, mutta hieno tunnelma säilyi loppuun asti ja järjestelyt sujuivat kilpailijan näkökulmasta hyvin!
 
Odottava tunnelma Budokanin ulkopuolella ennen ystävyyskilpailuja.
 
Ystävyyskisojen vilinää. Pääareenalla oli viisi kilpailualuetta ja seminaarisalissa vielä kuudes junnukisaajille.
 
Yliopiston Taidon ja Helsingin Taidon tenkai-joukkue. Maarit Leppänen, Tommi Laine, Julius Pietarinen, Iiro Toppila, Nanne Malm ja Päivi Nevalainen.
 
Onnellinen naisten jissenin kultamitalisti Päivi Nevalainen!
 
su 30.7. World Taido Championship ja iltajuhla

Kisatapahtuman neljäntenä päivänä oli vuorossa viikon kohokohta: kovatasoiset MM-kilpailut! Suomen joukkueessa oli mukana neljä Yliopiston Taidon edustajaa: Katja Anoschkin, Jasser Anoschkin, Lotta Mönkkönen ja Jukka Solehmainen. Katja kilpaili henkilökohtaisessa hokeissa ja jissenissä, dantai jissenissä ja tenkaissa; Jasser henkilökohtaisessa hokeissa ja jissenissä ja dantai jissenissä, Lotta dantai hokeissa ja dantai jissenissä ja Jukka henkilökohtaisessa jissenissä, dantai hokeissa, dantai jissenissä ja tenkaissa. 
 
Jännittävä kisapäivä katsomon puolella oli melkoista tunteiden vuoristorataa. Suomen joukkuetta kohtasi ikävä vastoinkäyminen heti alkukilpailuissa, kun Keravan Sandokain Essi Pelttari loukkaantui henkilökohtaisen hokein paluusuoralla. Suomen naisten A-joukkue joutui valitettavasti jättämään dantai hokei -suorituksensa väliin loukkaantumisen takia, mutta Essi kuitenkin tsemppasi hienosti ja pystyi osallistumaan naisten tenkaihin, josta Suomi sai lopulta pronssia. Yliopiston Taidon edustajat Katja, Jasser ja Jukka taistelivat hienosti henkilökohtaisissa sarjoissa, mutta valitettavasti taival katkesi näissä kisoissa ennen mitalikamppailuja.
 
Naisten henkilökohtainen hokei huipentui kuitenkin upeasti suomalaisten väliseen finaaliin, jossa Järvenpään Taidoseuran Suvi Nissinen voitti Nummelan Kumakain Laura Pellikan lipuin 2-1. Suomeen saatiin siis kaksoisvoitto ja uusi maailmanmestari! Laura menestyi myös henkilökohtaisen jissenin puolella ja nappasi pronssimitalin. Miesten puolella hokein maailmanmestaruuden voitti jälleen kerran Japanin Tetsuji Nakano. Jissen-kulta puolestaan matkusti tällä kertaa Australiaan, kun Kevin Lerdwichagul voitti finaalissa Japanin Tomokazu Kanekon.
 
MM-kisojen alkuseremoniat komeissa puitteissa.
 
Naisten hokein maailmanmestaruus ratkeaa.
 
Joukkuelajeissa suomalaiset saivat hienosti pronssia naisten ja miesten dantai hokeista sekä tenkaista ja hopeaa naisten ja miesten dantai jissenistä. Hieno suoritus Suomen joukkueelta! Oli upeaa nähdä maailman parasta taidoa paikan päällä ja erityisen hienoa oli myös kisojen live-streamaus Facebookin kautta!
 
Yliopiston Taidon edustajille siis seuraavat mitalisijat MM-kisoista:
 
Katja Anoschkin: naisten dantai jissen hopeaa, naisten tenkai pronssia
Jasser Anoschkin: miesten dantai jissen hopeaa
Lotta Mönkkönen: naisten dantai hokei pronssia
Jukka Solehmainen: miesten dantai hokei pronssia, miesten dantai jissen hopeaa, miesten tenkai pronssia
 
MM-kilpailujen jälkeen oli perinteinen iltajuhla, jossa päästiin kokemaan mm. japanilaista festivaalitunnelmaa, näkemään tonnikalan leikkausta ja tapaamaan taidoystäviä ympäri maailman. Seuraavat arvokisat ovat EM-kilpailut Tampereella 2019 ja MM-kilpailut Australiassa 2021.
 
Yliopiston Taidon maajoukkue-edustajat (Lotta Mönkkönen, Jasser Anoschkin, Katja Anoschkin, Jukka Solehmainen) kotisalilla kisojen jälkeen.
 
ma 31.7. Retkipäivä ja tenkai-seminaari
 
Viimeisenä tapahtumapäivänä järjestettiin perinteisesti retki kisapaikan lähialueelle (tällä kertaa Fuji-vuoren ympäristöön) ja vähemmän perinteisesti myös tenkai-seminaari. Päivän harjoitukset ohjasi Itayama-sensei, joka on menestynyt tenkai-kisaaja (mm. MM-kultaa 2013). Melko suuri osa seminaariosallistujista ei ollut koskaan kilpaillut tenkaissa, joten lähdettiin liikkeelle melko perusteista. Itayama-sensei korosti, että tenkain tulisi olla kuin jisseniä, mutta hieman vapaammin sovellettuna. Harjoiteltiin tiiviin tenkain rakentamista, muuten tilanne ei ole shuyakun eikä wakiyakujen kannalta realistinen (potkujen ja lyöntien pitää oikeasti osua, jos toinen ei väistä). Selväksi tuli myös, että hyvä tenkai valmistuu vain lukuisien toistojen kautta. Pitääpä siis aloittaa harjoittelu ensi kevään SM-kisoja varten hyvissä ajoin!
 
Oli mahtavaa päästä osallistumaan tähän hienoon taidotapahtumaan! Toivottavasti näemme paljon tuttuja ja myös uusia kasvoja parin vuoden päästä Tampereella EM-tapahtumassa 2019.
 
Itayama-sensei ohjaa tenkai-seminaaria.
 
 
World Taido Championship- ja International Taido Friendship Games -tulokset
 
Henrika Yliriskun kuvia MM-kisoista
 
MM-kilpailujen highlights-video
 
 
Kuvat: mm. Nanne Malm, Iiro Toppila, Jukka Viljanen, Arto Sakko.