Yliopiston Taidon dan-jaosto esittäytyy

Niin siis mikä ihmeen dan-jaosto? Yliopiston Taidolla on jo pitkään ollut dan-jaosto, mutta mitä se oikein tekee?

Dan-jaosto perustettiin arviolta n. vuonna 2006 tai 2007. Tuolloin seurassa oli jo aika mukavasti mustavöisiä, jotka vetivät treenejä. Ja ihan kuten nykyisinkin, danien lisäksi seurassa oli myös reipas joukko ruskeavöisiä vetäjiä. Innostuneiden vetäjien kasvanut määrä nosti kuitenkin esiin tarpeen koordinoida harjoittelun sisältöä lajin näkökulmasta. Dan-jaosto syntyi vastaamaan tähän tarpeeseen: määrittämään yhdessä seuran vetolinjaukset.

Dan-jaoston ensimmäisenä puheenjohtajana toimi parin vuoden ajan Johanna Pohjola. Joen muutettua Argentiinaan, puheenjohtajapestin koppasi Tuomas Kosonen, joka oli myös ollut aktiivisesti mukana jaoston perustamisessa. Tuomaksen johdolla toimintaa pyöritettiinkin sitten useampi vuosi kunnes itse siirryin puheenjohtajaksi elokuussa 2014.

Dan-jaoston toiminnan tärkein muoto ovat vetokokoukset, joita pidetään aina ennen tulevaa harjoituskautta. Vetokokouksissa sovitaan yhdessä kauden vetolinjaukset eli harjoittelun sisällölliset painotukset sekä kauden vetäjät ja toimintatavat. Alkuajoista poiketen dan-jaosto ei ole pitänyt erillisiä kokouksia vetolinjauksia koskien vaan nykyisin linjaukset tehdään yhteisessä vetokokouksessa, jossa läsnä ovat seuran vetäjät vyöarvosta riippumatta. Dan-jaoston puheenjohtaja kerää kokousta varten palautetta sekä treenaajilta että vetäjiltä sekä hallitukselta ja vyökoepuoltajalta ja tuo linjauskeskusteluun toki myös omat havaintonsa dojolta ja tapahtumista. Palautteen ja vetäjien omien toiveiden ja mahdollisuuksien perusteella päätetään sitten yhteisistä linjauksista ja pelisäännöistä seuraavalle harjoittelukaudella.

Monesti linjauksiin liittyy erilaisia kokeiluita kuten vaikkapa viimeisen vuoden aikana treeneissä nähdyt yhteiset tengituokiot. Eräänä vuonna haluttiin seuran perustekniikkaosaamisen tasoa kohentaa ottamalla joka treeniin mukaan ns. perustekniikkamehustus eli vuoroviikoin vaihtuvat viisi perustekniikkaa, joita tehtiin 10 toistoa kummallekin puolelle. Tämä ei ehkä tuottanut ihan parasta harjoitusvastetta kun koko porukka oli aina täysin piipussa jo heti lämppärin ja mehustuksen jälkeen, mutta toisaalta homma oli päättömyydessään hervottoman hauskaa ja yhdistävää. Sitä paitsi ne perustekniikatkin kehittyivät kyllä aika lailla :) Kokeilujen ja palautteenkeruun kautta on kuitenkin tarkoituksena myös rakentaa ja ylläpitää jatkuvan kehittämisen kulttuuria, johon seurassamme on erinomaiset mahdollisuudet. Sinäkin voit osallistua harjoittelun kehittämiseen antamalla palautetta: Anonyymi treenipalautelomake on käytettävissä 24/7.


Vetokokousten lisäksi dan-jaoston muuta toimintaa ovat esimerkiksi erilaiset, erityisesti tietenkin vetäjille suunnatut koulutukset sekä vetäjävierailut, joista mainittakoon vaikkapa Jari-sensein tai Congin mainiot treenit. Joskus on taidettu järjestää jotain discussional taido- tai off-topic-tyyppistä meininkiäkin. Kaikenlaiset ehdotukset dan-jaoston toiminnan kehittämiseksi ovat ehdottoman tervetulleita, niitä voi heitellä vaikka suoraan minulle.

Mara
Dan-jaoston puheenjohtaja
Yliopiston Taido